Idebenone, wat is dit?

Het is zover! Onze zoon mag en kan meedoen aan het testen van een medicijn dat hem nog niet zal genezen maar dat zijn levenskwaliteit wel aandoenlijk zal verbeteren.

Eventjes een klein overzicht van wat de testen inhouden, zo kan iedereen mee volgen.

Het Gasthuisberg Leuven voert een klinisch onderzoek uit om uit te zoeken of dit reeds bestaand medicijn de kracht van de spieren, in het bijzonder de spieren geassocieerd met de ademhaling, kan verbeteren en om te kijken of het algemeen welbevinden en de kwaliteit van leven bij patiënten met Duchenne (DMD) kan worden verbeterd.

Santhera Pharmaceuticals (Zwitserland)  Ltd. heeft al een onderzoekstudie met 21 jongens die DMD hebben afgerond. De resultaten van dit onderzoek suggeren dat idebenone vroege tekenen van spierzwakte kan verbeteren.

Idebenone is een kleine molecuul die geoptimaliseerd is om het transport van elektronen binnen het mitochondrium (cellulaire energiebron) te bevorderen en dat bijdraagt aan het behouden van een correcte electronenbalans die nodig is voor de productie van cellulaire energie. In het bijzonder de cellen van spierweefsel, incl. de cellen van de long- en hartspier, vragen om veel energie en zullen daarom snel functie verliezen of afsterven indien het mitochondrium niet adequaat energie produceert. Door de mitochondriale functie te handhaven en de cellen te beschermen tegen oxidatieve schade wordt verwacht dat idebenone celschade kan voorkomen en de productie van energie kan verhogen in het verzwakte zenuw- en spierweefsel van DMD patiënten.

Vanaf vrijdag 7 december begint hij de medicijnen in te nemen, wij houden u zeker op de hoogte.

Zie ook bij “Meer Info” of op Wikipedia (Engels)